بورس یا بازار سهام چیست؟
بورس را در یک تعریف بسیار ساده، میتوانیم یک بازار در نظر بگیریم. همانطور که در بازار، انواع کالا در قبال پول معامله میشوند، در بورس نیز داراییهای مختلفی معامله میشوند. با این تفاوت که میتوانیم بورس را یک بازار رسمی و دائمی بنامیم که درواقع دوره بورس زیادی هم به بازار آمده است.
رسمی از این جهت که قانونی است و قوانین مخصوص به خودش را دارد و دائمی از این جهت که محدود به زمان خاصی نیست و به طور دائم فعال است.
به علاوه اینکه با گسترش فناوری ارتباطات و اینترنت، محدودیت خرید و فروش برداشته شده و سرمایهگذاران میتوانند از طریق اینترنت و بدون مراجعه حضوری معامله کنند.
انواع دارایی های قابل معامله
به صورت کلی دارایی ها به دو دسته داراییهای مالی و داراییهای غیرمالی تقسیم می شوند.
داراییهای غیرمالی (واقعی)
همانطور که از نام این گروه مشخص است، این داراییها فیزیکی هستند و شامل زمین، ملک، خودرو و انواع دیگر کالاها میشوند. همچنین ارزش این داراییها به برخی خصوصیات مادی و فیزیکی آنها بستگی دارد.
دارایی های مالی
این گروه شامل آن دسته از داراییهاست که فیزیکی نیستند ولی ارزشمندند حقی قانونی برای صاحب خود به همراه دارند. از این گروه میتوان پول نقد، سپردههای بانکی، سهام، اوراق مشارکت و … را نام برد.
ارزش این داراییها برخلاف داراییهای غیر مالی، ناشی از خصوصیات مادی و فیزیکی آنها نیست و به پشتوانه دارایی دیگری تعیین میشود.
به عنوان مثال فرض کنید برگه سهام شرکتی را در اختیار دارید، خود برگه به تنهایی ارزشی ندارد؛ اما همین برگه نشان دهنده مالکیت شما بر قسمتی از سهام شرکت است.
به این ترتیب در سود و زیان آتی شرکت سهیم میشوید. همین تغییرات در میزان سود و زیان، باعث میشود ارزش دارایی شما تغییر کند.
داراییهایی که در بورس معامله میشوند، از نوع داراییهای مالی هستند.
سرمایه گذاری در بورس یکی از مهمترین مهارت های مالی است که باید به آن مسلط باشیم. پس چرا برای یادگیری این مهارت تلاش نکنیم؟
انواع بازار بورس در ایران
بر اساس قانون بازار اوراق بهادار که در آذرماه سال 1384 به تصویب رسیده، وظایف متعددی برعهده بازار بورس اوراق بهادار است که مهمترین آن نظارت بر بورسهای مختلف است.
وظیفه هر بورس هم فراهم کردن بستری مناسب برای معامله نوع خاصی از داراییهاست. بسته به دارایی مورد معامله در هر کدام از آنها، به 4 گروه دستهبندی میشوند:
بورس اوراق بهادار
بورس اوراق بهادار بازاری متشکل و رسمی است که در آن داراییهای مالی مثل سهام، اوراق مشارکت و … تحت ضوابط خاص و معین معامله می شوند. بیشتر سرمایه گذاران در این بخش از بورس فعال هستند.
بطورکلی هر گاه از بورس صحبت میشود منظور بورس اوراق بهادار است.
ویژگی بارز بورس اوراق بهادار شرایط پذیرش شرکتهاست. بطوری که پذیرش شرکتها در بورس اوراق بهادار نیازمند رعایت شرایط و استاندارهای خاص سازمان بورس است.
شرکتهای سهامی عام تا شرایط مد نظر سازمان بورس را نداشته باشند نمیتوانند وارد بورس شوند. این استاندارها و الزامات خاص سازمان بورس باعث شده که شفافیت اطلاعاتی در این بازار نیز نسبت به سایر بازارها بیشتر باشد.
البته شرکتهایی که امکان ورود به بازار بورس اوراق بهادار را ندارند، میتوانند وارد بازار فرابورس شوند.
شرایط ورود به فرابورس راحتتر است و از این جهت شفافیت اطلاعات در آن کمتر و بنابراین ریسک معاملات در آن بیشتر است. با این حال اگر شرکتی در فرابورس فعالیت داشته باشد، میتواند نظر مثبت سازمان را جلب کند و بعد وارد بازار بورس شود.
:: بازدید از این مطلب : 285
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1